Matti Putkonen Työmiehen tuumailuja

Hallitus taikoo kiinalaisella aivojumpalla sisäilmasairaat terveiksi

Koulut, päiväkodit ja sairaalat homehtuvat. Sairastuneet on syyllistetty leimaamalla heidät luulotautisiksi. Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan ”vahinkotapahtuman korvaamisen edellytyksenä on todennäköinen lääketieteellinen syy-yhteys vahinkotapahtuman ja vamman tai sairauden välillä”. Suomessa on tuhansittain sairastuneita ihmisiä, joilta vakuutusyhtiöt ovat evänneet korvaukset. Oikeus korvauksiin on evätty, vaikka todennäköinen lääketieteellinen syy-yhteys on pystytty osoittamaan.

Sipilän hallituksen Terveet tilat 2028 -hanke on tarkkaan laskelmoitua kusetusta: ”Erityisesti vaikeasti oireilevien sosiaaliturvaan liittyy myös kysymyksiä, joita pitää selvittää.” Hallituksen hankkeessa pyritään kärjistetysti edistämään kehittämistä ja kehittämään edistämistä. Hankkeen ulkopuolelle rajataan sairastuneet, vammautuneet ja sisäilmakodittomat, vaikka useiden tutkimusten mukaan home- ja kostevauriot altistavat saastuneelle sisäilmalle päivittäin jopa 800.000 suomalaista, joista jo 100.000 on vakavasti sairastunut. Vaikka faktat ovat laajasti tiedossa, niin silti kansallinen sisäilmaohjelma kehtaa kyllä kieltää minkään oireilun voivan liittyä sisäilmaan ja toistaa toistamistaan väitettä, että ”syyseuraussuhdetta rakennusten kosteusvaurioiden ja yhdenkään terveysvaikutuksen välillä ei ole voitu todeta”.  On huonoa pilaa, että tilalle tarjotaan pokkana väitettä, jota ei ole tieteellisesti todennettu. Tieteellisesti testaamattoman päänuppiteorian mukaan suomalaisten sisäilmaongelmien laajuus selittyisi aivojen huolikäyttäytymisellä. On sekä sairastuneiden että veronmaksajien kannalta ongelmallista, että kyseistä testaamatonta väitettä käytetään Suomen terveysviranomaisten toimesta markkinoimaan kaupallista DNRS-menetelmää (Dynamic Neural Retraining System).

Kaupallisen DRNS-tuotteen markkinointiväittämät liittyvät huolireaktion purkamiseen, stressin vähentämiseen ja toimintakyvyn parantamiseen. Edelleen markkinoidaan, että ongelmat poistuisivat dynaamisella aivojen uudelleenkoulutusjärjestelmällä, suomeksi ”aivojumpalla”. Sitä toteutetaan videoharjoittelulla sisältäen askelkuvioita yhdistettynä itselleen positiivisen hokemiseen ”et ole sairas”. Videolla käsketään toistamaan ääneen lausuttuna; "Stop, Stop, Stop! Aivoni lähettävät keholleni väärää viestiä. Oireet, kuten lihas- ja nivelkivut, väsymys, hengenahdistus, sydänsairaudet häviävät, kun saan kehon ja mielen väärät signaaleiden tukahdutettua.” Työterveyslaitoksen Markku Sainion Suomeen tuomaa päänuppiteoriaa ei ole testattu suomalaisilla kosteusvauriokohteiden oireilijoilla.  Eikä muuten DNRS-menetelmän tehosta ole julkaistu yhtään kansainvälistä vertaisarvioitua tutkimusta. Vastaavantyyppisellä menetelmällä Kiinan kommunistinen johto yritti aikanaan hiljentää toisinajattelijat.

Sisäilmaongelmat ja rakennusten kosteusvauriot ovat otsikoissa päivittäin. Ammattitauti on sairaus, joka on todennäköisesti aiheutunut työssä esiintyvästä fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä. Klassisia esimerkkejä ovat kätilöiden tapaukset sekä Kokkolassa että Kätilöopistossa Helsingissä.  Kokkolan tapauksessa kaikki oikeusasteet totesivat, että työkyvyttömyyteen johtaneet sairaudet johtuivat työpaikan olosuhteista. Hovioikeus ratkaisi asian kätilöiden eduksi, mutta Korkein oikeus eväsi korvaukset. Korkein oikeus teki korvausten eväyspäätöksen kuulematta kätilöitä. Korkeimman oikeuden menettelyä voidaan oikeutetusti väittää oikeusmurhaksi.

Jos suomalainen oikeuslaitos menettelee näin härskisti Suomen kansalaisia kohtaan, niin mistä Suomen valtio kuvittelee saavansa oikeutuksen opastaa muita maita noudattamaan oikeusvaltioperiaatteita. Oikeus on ansaittava. Ja oikeus ansaitaan ainoastaan laittamalla ensin oma piha kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kiitos hyvästä avauksesta erittäin tärkeään yhteiskunnalliseen asiaan.

Toivottavasti kuulemme aiheesta lisää. Paljon lisää. Varsinkin ison kuvan osalta.

1.
"Kela ja vakuutusyhtiöt säästävät yli miljardi euroa vuodessa, jos pystytään pitämään 5 000 sairastunutta pois korvausten piiristä (vuoden ajan). Bisnes menee suomalaisten terveyden edelle." Lähde: 25.5.2018 Suomen Uutiset "Putkonen: Erilaiset arvopohjat"

2.
"Vaikka pääministeri Paavo Lipponen ei suinkaan ollut kaikkein ay-myönteisin demari, hänen kahden hallituksensa hallitusohjelmat suorastaan pursusivat yhteistyötä ja kolmikantaista lainvalmistelua." HS 21.10.2018

3.
Vuosina 2011-2015 eduskunnan II varapuhemiehen Anssi Joutsenlahden erityisavustajana toiminut Pekka Nikkola; kertoo #sisäilma sairastuneisiin kohdistuneista 1990-luvun tapahtumista videolla. Jotka edelleen linjaavat korvauskäytäntöjä sairastuneille.

"Mitä ja miksi meille valehdellaan?"
Verkkomedia Perussuomalaiset - Julkaistu 1.10.2018

Pekka Nikkola, biokemisti (eläkkeellä), kokemusasiantuntija

https://m.youtube.com/watch?v=w6HtbIMtmks&t=15s

Rakennetun ympäristön aiheuttamat sairaudet ja sosiaaliturvan puute- seminaarin 29.9.2018 luentomateriaalit/pp-esitykset löydät täältä:

https://drive.google.com/open?id=1kUoWK-8Zmww1_800...

Ja toivotaan, että jonain päivänä suomalainen uutiskynnys ylittyy näissä asioissa. Isosti ja pitkäjestoisesti.

Ari Rajamäki

Oireilevan potilaan kannalta alla oleva kopio käypä hoito -suosituksesta on korutonta tekstiä. Aika moni lääkäri käyttää tätä tekstiä diagnoosinsa pohjana.

Keskeinen sanoma

Kosteusvauriot tulee pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään, koska siten voidaan vähentää hengitystieoireilua ja ylläpitää rakennuksen kuntoa.
Rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä. Ei ole olemassa määriteltyä "hometalosairautta". Syysuhdetta yhdenkään terveysvaikutuksen ja kosteus- ja homevauriorakennusten välillä ei ole voitu todeta, koska ei tiedetä, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat.
Vaikka mikrobikasvun on arvioitu olevan merkittävä hengitystieoireiden taustatekijä, näyttö mikrobikasvun yhteydestä terveysvaikutuksiin on ristiriitaista.
Kosteusvaurioiden yhteydessä esiintyy usein monia muita sisäilmaan liittyviä tekijöitä (esim. puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila, kuiva sisäilma, hajut, tupakansavu, mineraalikuidut ja erilaiset allergeenit), jotka voivat vaikuttaa oireiluun. Myös yksilölliset tekijät vaikuttavat oireiluun.

Oireiden ja sairauksien diagnostiikka, erotusdiagnostiikka ja hoito aloitetaan hoitosuositusten mukaisesti riippumatta siitä, voidaanko oireiden taustalla osoittaa tai olettaa olevan rakennuksen kosteusvaurio. Ei ole olemassa laboratorio- tai muita tutkimuksia, joilla kosteus- ja homevaurio voidaan edes kohtalaisen varmasti yhdistää yksilön hengitystieoireisiin tai sairauksiin. Ammattiastmatutkimuksissa voidaan käyttää PEF-työpaikkaseurantaa sovittujen käytäntöjen mukaisesti.
Kosteus- ja homevaurioista oireilevan potilaan diagnostiikka ja hoito voidaan yleensä toteuttaa perusterveydenhuollossa.

Rakennuksen sisäilman rooliin potilaan oireessa tai sairaudessa ei tule ottaa kantaa ilman, että käytettävissä on terveydensuojeluviranomaisen eli yleensä kunnan terveystarkastajan tai rakennuksen kunnon ja sisäilman laadun tutkineen pätevän asiantuntijan (esim. rakennusterveysasiantuntija, STM:n asetus 545/2015 1 (Internet 3) lausunto siitä, onko rakennuksessa merkittävä kosteus- ja homevaurio.

Toimituksen poiminnat